Nowości

NIEZWYKŁE JELITA

Już starożytni Chińczycy mówili, że brzuch (jelita) są siedzibą Chi, czyli energii życia. Dlatego medycyna chińska kładzie szczególny nacisk na dbanie o jelita. Przez dziesięciolecia wiedza o jelitach cienkim i grubym ograniczała się do tego, że służą one do końcowego trawienia i wchłaniania pokarmu oraz wydalania niestrawionych resztek pokarmowych. Rozwój wiedzy medycznej odkrywa coraz to nowe funkcje jelit i pokazuje, jak bardzo ważne są one dla naszego zdrowia. Jelita nie tylko zaopatrują nasze ciało we wszystkie składniki odżywcze z pokarmów. Są zaskakująco bogato unerwione – ilość komórek nerwowych w jelitach porównywalna jest do ich ilości w mózgu. Wielu badaczy twierdzi, że tu mieści się nasz „pierwotny mózg” i w ten sposób tłumaczą zjawisko intuicji lub to, że u tak wielu osób silny stres bardzo odbija się na pracy jelit. Wiemy także już coraz więcej o wielkiej roli, jaką dla naszego zdrowia i odporności grają różne bakterie żyjące w jelicie grubym. Kiedyś myślano, że jedynie żywią się one resztkami pokarmowymi. Teraz wiemy, jak są ważne dla zdrowia i że bez nich poważnie chorujemy.

 

JELITO CIENKIE

Jelito cienkie Jest najdłuższą częścią przewodu pokarmowego –ma ok. 5 - 6 metrów długości. Jego zadaniem jest końcowe trawienie i wchłanianie składników odżywczych pozyskanych na wcześniejszych etapach trawienia. Wydziela ono także własne soki trawienne i śluz (ok. 2 l na dobę). Wewnętrzna powierzchnia jelita cienkiego pokryta jest małymi wypustkami, tzw. kosmkami jelitowymi. Jest ich ok. 10 milionów. Taka budowa sprawia, że powierzchnia błony śluzowej jelit jest bardzo duża. Dodatkowo na każdym kosmku znajduje się wiele bogato unerwionych i ukrwionych mikrokosmków. Ich zadaniem jest wychwytywanie składników odżywczych z treści pokarmowej. To przez nie mleczko pokarmowe przenika do krwi. Ponieważ błona jelita jest jak nasza „wewnętrzna skóra”, musi ona chronić nasz organizm przed przenikaniem do krwi mikroorganizmów chorobotwórczych i toksyn. Dlatego wokół niej skupionych jest bardzo dużo komórek odpornościowych. Błona śluzowa jelita jest ciągle regenerowana. Ze względu na jej bardzo dużą powierzchnię, potrzebuje ona ciągłej dostawy odpowiednich składników odżywczych.

ZADBAJ O SWOJE JELITO CIENKIE:

  • Dostarczaj składników odżywczych– błona jelita cienkiego ulega nieustannym procesom odnawiania i potrzebuje odpowiedniej ilości składników odżywczych. Zbalansowana dieta powinna je dostarczać, jednakże od czasu do czasu można „dopieścić” jelita stosując produkty specjalnie to tego celu stworzone.
  • Błonnik– zadbaj by twoje pokarmy były bogate w błonnik, który wspomaga oczyszczanie jelit oraz ruchy robaczkowe. Jedz dużo warzyw, różnych sałat, kasz, pieczywa z pełnego ziarna.
  • Ograniczaj produkty szkodliwe– mięso, cukry, słodycze, alkohol, słodzone napoje gazowane, zbyt ostre przyprawy, żywność wysokoprzetworzoną.
  • Ruszaj się – praca mięśni brzucha wspomaga trawienie poprzez masowanie i poprawę ukrwienia narządów jamy brzusznej oraz wspomaga przesuwanie treści pokarmowej w jelitach.
  • Zwalcz nietolerancje pokarmowe– jeżeli dany pokarm powoduje zaburzenia pracy jelit (złe samopoczucie, bóle, wzdęcia, zaparcia lub rozwolnienia, itp.) nie sięgaj po lek usuwający te objawy, tylko znajdź odpowiednie rozwiązanie).

 JELITO GRUBE

Rozpoczyna się tuż za jelitem cienkim. Ma długość ok. 1,2 - 2 m. Jego błona nie tworzy kosmków, ale także ma dużą powierzchnię dzięki silnemu pofałdowaniu. W jelicie grubym z treści pokarmowej oraz niestrawionych części pożywienia wchłaniana jest woda, elektrolity i sole mineralne. Następnie rozpoczyna się proces formowania kału. Jelito grube jest bardzo licznie zasiedlone przez bakterie symbiotyczne (zwane także bakteriami jelitowymi, florą jelitową). Jest to bardzo różnorodna mieszanka organizmów, z których główne należą do szczepów pałeczek lactobacillus i bifidobacterium. W jelicie grubym jest ich aż ok. 2 kg! Te bakterie są bardzo ważne dla naszego zdrowia i odporności. Odżywiają się one różnymi niestrawionymi resztkami pokarmowymi i tworzą wiele wartościowych składników, np.: witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Wiążą wiele substancji toksycznych. Działają wzmacniająco na układ odpornościowy. Chronią błonę śluzową jelita oraz zapobiegają nadmiernemu namnażaniu się bakterii gnilnych i grzybów. Bardzo ważnym jest dbanie o utrzymanie prawidłowej flory jelitowej i dostarczanie jej składników odżywczych. Niewłaściwa dieta lub kuracje antybiotykami mogą powodować, że miejsce korzystnych bakterii zajmą szkodliwe mikroorganizmy, co ma znaczące konsekwencje dla zdrowia.

 

ZADBAJ O SWOJE JELITO GRUBE

  • Spożywaj kwas mlekowy – zapewnia on utrzyma-nie prawidłowego, lekkokwaśnego pH jelit, które jest najlepsze dla funkcjonowania dobrych bakterii jelitowych a hamuje namnażanie szkodliwych mikroorganizmów. Kwas mlekowy odżywia florę jelitową.
  • Jedz błonnik– zadbaj by twoje pokarmy były bogate w błonnik, który odżywia florę jelitową, oczyszcza jelita, wchłania toksyny, usprawnia ruchy robaczkowe oraz nadaje prawidłową objętość i konsystencję stolca.
  • Jedz dużo warzyw, różnych sałat, kasz, pieczywa z pełnego ziarna. Regularnie zasilaj florę jelitową– profilaktycznie (np. co 3 miesiące) spożywaj probiotyki (produkty zawierające szczepy bakterii jelitowych). Rób to częściej, jeżeli odżywiasz się nieprawidłowo i zawsze po zakończeniu kuracji antybiotykiem. Ważne jest aby probiotyk zawierał zarodniki wielu szczepów bakterii i zapewniał ich aktywność.
  • Ograniczaj spożycie mięsa – gnijące resztki pokarmów mięsnych tworzą silne toksyny, które mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów jelita grubego.
  • Ruszaj się – praca mięśni brzucha poprawia ukrwienie narządów jamy brzusznej oraz wspomaga przesuwanie treści pokarmowej. Odżywiaj się w sposób zrównoważony– poznaj sposoby na przygotowywanie zdrowych i smacznych posiłków pełnych składników witalnych.  

 

Kontakt

News
LECZENIE PIJAWKĄ LEKARSKĄ

Rejestracja telefoniczna:

         

  Kontakt: 606 992 685 

 

Więcej informacji w zakładce 

       

          HIRUDOTERAPIA 

 

BADANIE DIAGNOSTYCZNE

Badanie Kwantowym Biorezonansem umożlwia:

 

wskazanie niedoboru witamin, minerałów, hormonów, aminokwasów, enzymów, poziomu cukru we krwi i cholesterolu oraz prawidłowego funkcjonowania narządów strategicznych, takich jak trzustka, wątroba, nerki, śledziona, mózg i inne.

 

Więcej informacji w zakładce: Badanie diagnostyczne Kwantowym Biorezonansem Stanu Zdrowia

Kontakt: 696 056 052