Manuka

Właściwości miodu Manuka

Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi jesteśmy wstanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO tym silniejsze działanie. Teoretycznie w europejskich miodach MGO jest na poziomie od 1 do 10. Tymczasem w miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Jak widać różnica jest kolosalna.

 

 

Każda partia miodu zostaje poddana szczegółowym testom i badaniom. Dzięki nim ustalana jest jakość miodu. Na rynku dostępne są następujące miody manuka:

  • MGO 30+
  • MGO 100+
  • MGO 250+
  • MGO 400+
  • MGO 550+

Przy zakupie miodu nie powinniśmy patrzyć na niego jak na „zwykły” miód, a raczej bliżej mu do leku. Chociaż nim nie jest. Według książkowych definicji powinniśmy zakwalifikować go jako żywność funkcjonalną. Wysokie stężenie MGO sprawia, że miody manuka mają niesamowite właściwości terapeutyczne oraz wzmacniają odporność organizmu.

 

 

Rodzaj miodu manukaZastosowanie
MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) poprawa odporności, utrzymywanie dobrego stanu zdrowia
MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) refluks, zgaga, niestrawność, bóle brzucha
MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) wrzody żołądka, trudno gojące się rany, zespół jelita nadwrażliwego
MGO 550+ (550 mg methylglyoxalu/1 kg miodu) miażdżyca kończyn dolnych, egzema, angina, bakteryjne zapalenie zatok, półpasiec


Miody o stężeniu powyżej MGO 100 posiadają właściwości:

  • Antybakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwwirusowe
  • Przeciwgrzybiczne

Dzięki nim miody te często wykorzystuje się jako dodatkowe wsparcie przy leczeniu wielu chorób. Idealnie nadają się do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Liczne badania potwierdzają skuteczność miodów manuka przy takich chorobach jak:

  • wrzody żołądka,
  • nadkwasota,
  • zaburzenia trawienia,
  • zespół jelita wrażliwego

Sprawdza się również w przypadku zakażenia dróg moczowych oraz jest niezastąpiony przy trudno gojących się ranach, odleżynach, egzemie i dolegliwościach takich jak trądzik. Często podawany jest profilaktycznie w okresie zimowym, bowiem chroni przed grypą i przeziębieniem. W takim wypadku najlepiej sprawdza się miód o niższym stężeniu MGO. Czyli MGO 100+, bądź MGO 250+.

Jeżeli jesteśmy już chorzy wówczas zaleca się korzystanie z MGO 400+, bądź MGO 550+. W tym przypadku poza wsparciem leczenia łagodzi on objawy tych chorób i zwalcza ból gardła.

Wiele niezależnych badań potwierdziło wyjątkowe właściwości i skuteczność miodów manuka. Antybakteryjne działanie hamuje rozwój bakterii takich jak:

  • Gronkowiec
  • Helicobacter pylori
  • Paciorkowiec
  • Pałeczki jelitowe
  • Pałeczki okrężnicy

UWAGA! Miodu manuka NIE WOLNO PODAWAĆ osobom cierpiącym na cukrzycę bądź mających alergie na produkty pszczele. Nie podaje się go również dzieciom do pierwszego roku życia. To tyczy się wszystkich miodów.

Poza tymi wąskimi grupami miody manuka można polecić każdemu. Zarówno w przypadku leczenia jak i profilaktycznie. Korzystnie wpływają na zdrowie i odporność organizmy, oraz idealnie wspomagają leczenie chorób.