
melisa.mielec@onet.eu
Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) miał swoje zastosowanie już tysiące lat temu. Nazywany "złotem faraonów" m. in. dlatego , że został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e. W kulturach arabskich czarnuszka zwana jest "ziarnem błogosławieństwa". W islamie prorok Mahomet powiedział o niej, że jest to "lekarstwo na wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci". Wykorzystuje go m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.
Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon - substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, przeciwhistaminowym oraz melatyna o właściwościach przeciwbólowych
Dzięki swym niezwykłym właściwościom, olej z czarnuszki można uznać za cudowny, naturalny lek:
Olej kokosowy zimno tłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanej kopry kokosowej. Uważany za najwszechstronniejszy olej świata ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych. Zawiera głównie odporne na wysokie temperatury kwasy tłuszczowe nasycone - w tym kwasy tzw. średniołańcuchowe: laurynowy i kaprylowy.
Olej kokosowy wpływa na poprawę wchłaniania wapnia, magnezu, żelaza. Przyspiesza metabolizm dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy.
Dobry dla alergików.
Możemy stosować w różnych postaciach. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz zdrowym zamiennikiem margaryny. Dzięki dużej odporności na wysoką temperaturę, doskonale sprawdza się przy smażeniu, nadając potrawom delikatny, kokosowy posmak. Olej kokosowy występuje w postaci stałej (do ok 25° C). Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Odporny na jełczenie. Sprzedawany w szklanych słoikach 900ml, 450ml oraz 200ml. Nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Jest niezastąpionym składnikiem sprawdzającym się w kuchni. Idealny do smażenia i pieczenia oraz do dań na zimno. Posiada wysoką temperaturę dymienia. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych - odpornych na utlenianie w wysokich temperaturach.
Oprócz wielu zastosowań spożywczych, olej kokosowy to niezastąpiony środek pielęgnacyjny. Sprawdza się jako krem, nawilża nie powodując przy tym żadnych podrażnień, nawet w przypadku bardzo wrażliwej skóry. Ponadto zawiera naturalny filtr słoneczny 6. Warto tutaj wspomnieć, że większość tradycyjnych kremów z filtrem jest toksyczna dla naszej skóry i stanowi większe zagrożenie nowotworem, niż słońce, przed którym broni. Olej pozostawia skórę gładką i nawilżoną. Dzięki właściwościom antyseptycznym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym, pomaga w walce z trądzikiem oraz innym problemami skórnymi.
Idealny w codziennej pielęgnacji - to naturalny zamiennik każdego drogiego kremu, balsamu lub odżywki do włosów. Naniesiony na włosy głęboko je odżywia. Sprawia, że są lśniące i mocne, dodatkowo regenerując rozdwojone końcówki. Trzeba przyznać, że nie bez powodu nadano mu miano najzdrowszego oleju na świecie.
Olej konopny tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest bogatym źródłem kwasów omega-3, 6 i 9, które stanowią ok. 75% oleju. Zawiera duże ilości witaminy K i E, oraz witaminę A, witaminy z grupy B, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje krzepliwość krwi więc jest wspaniałym specyfikiem przeciwzawałowym i przeciw-udarowym.
Największym atutem oleju konopnego jest jego silne działanie przeciwnowotworowe oraz wspomagające naturalną odporność organizmu. Wpływa korzystnie na zawartość cholesterolu we krwi oraz usuwanie toksyn z organizmu. Posiada sporą dawkę witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, jak również zapobiega osteoporozie i hamuje rozwój nowotworów. Zawiera naturalnie występujący w nasionach chlorofil, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.
Nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej jak i tych mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą ,osłabionym po przebytych chorobach.
Olej z pestek dyni ma ciemnozielony kolor oraz orzechowy zapach i smak. Doskonale komponuje się z serami, idealny do sałatek, warzyw, zup, kanapek oraz deserów. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce. Sprzedawany w szklanej ciemnej butelce.
Olej z pestek dyni stosowany jest w kosmetyce celem przyspieszenia gojenia się ran i podrażnień. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a szczególnie wrażliwej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej i suchej. Nawilża i uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki i przyspiesza regenerację, dzięki czemu ułatwia walkę z wypryskami. Wspiera też kuracje antycellulitowe. Jako odżywka do włosów nadaje im blask i pielęgnuje końcówki. Stosowany bezpośrednio na skórę może ją lekko zabarwić, dlatego zaleca się wcześniejsze rozcieńczenie lub połączenie z innym, jasnym olejem.