
melisa.mielec@onet.eu
Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) miał swoje zastosowanie już tysiące lat temu. Nazywany "złotem faraonów" m. in. dlatego , że został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e. W kulturach arabskich czarnuszka zwana jest "ziarnem błogosławieństwa". W islamie prorok Mahomet powiedział o niej, że jest to "lekarstwo na wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci". Wykorzystuje go m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.
Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon - substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, przeciwhistaminowym oraz melatyna o właściwościach przeciwbólowych
Dzięki swym niezwykłym właściwościom, olej z czarnuszki można uznać za cudowny, naturalny lek:
Olej sezamowy charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi). Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. Na oleju sezamowym nierafinowanym nie należy podgrzewać ani smażyć potraw.
Olej konopny tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest bogatym źródłem kwasów omega-3, 6 i 9, które stanowią ok. 75% oleju. Zawiera duże ilości witaminy K i E, oraz witaminę A, witaminy z grupy B, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje krzepliwość krwi więc jest wspaniałym specyfikiem przeciwzawałowym i przeciw-udarowym.
Największym atutem oleju konopnego jest jego silne działanie przeciwnowotworowe oraz wspomagające naturalną odporność organizmu. Wpływa korzystnie na zawartość cholesterolu we krwi oraz usuwanie toksyn z organizmu. Posiada sporą dawkę witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, jak również zapobiega osteoporozie i hamuje rozwój nowotworów. Zawiera naturalnie występujący w nasionach chlorofil, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.
Nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej jak i tych mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą ,osłabionym po przebytych chorobach.
Olej z pestek dyni ma ciemnozielony kolor oraz orzechowy zapach i smak. Doskonale komponuje się z serami, idealny do sałatek, warzyw, zup, kanapek oraz deserów. Wymaga przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu bez dostępu promieni słonecznych, a po otwarciu w lodówce. Sprzedawany w szklanej ciemnej butelce.
Olej z pestek dyni stosowany jest w kosmetyce celem przyspieszenia gojenia się ran i podrażnień. Jest odpowiedni dla każdego rodzaju cery, a szczególnie wrażliwej, naczyniowej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej i suchej. Nawilża i uelastycznia skórę, spłyca zmarszczki i przyspiesza regenerację, dzięki czemu ułatwia walkę z wypryskami. Wspiera też kuracje antycellulitowe. Jako odżywka do włosów nadaje im blask i pielęgnuje końcówki. Stosowany bezpośrednio na skórę może ją lekko zabarwić, dlatego zaleca się wcześniejsze rozcieńczenie lub połączenie z innym, jasnym olejem.