Oleje

Olej z pestek arbuza 100 ml Olvita zimnotłoczony, nieoczyszczony

Doskonale nadaje się dla uzupełnienia diety w nienasycone kwasy tłuszczowe. Fakt, że olej jest tłoczony na zimno i nieoczyszczony (nierafinowany) sprawia, że kwasy tłuszczowe w nim zawarte są w stanie nienaruszonym i niezmienionym – dokładnie takie jakie stworzyła natura. Olej z pestek arbuza wykazuje silne właściwości przeciwzapalne oraz zwiększa akumulację glikogenu co jest istotne w walce z cukrzycą. Podobnie jak pestki dyni, również pestki arbuza zaliczają się do nasion o działaniu przeciwpasożytniczym. Są bezpiecznym i delikatnym środkiem wspomagającym walkę z tasiemcem, owsikami czy glistami.

Pestki arbuza zawierają ponadto:

  • retinol (karotenoid pełniący funkcję witaminy A) - niezbędny do prawidłowego widzenia i poprawiający zdrowie oczu.
  • witaminy z grupy B (niacyna, kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, wit B6) - dbają o układ nerwowy i odporność organizmu.
  • witaminę C – o działaniu antyoksydacyjnym
  • minerały (magnez, mangan, fosfor, cynk, żelazo, miedź, potas) – wpływają na prawidłowe funkcjonowanie serca, układu odpornościowego, wyglądu skóry i pracy mózgu.
  • cytrullinę – substancję naturalnie występującą w pestkach, która wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozszerzające naczynia krwionośne; a także poprawiające wytrzymałość mięśni, zwiększające ich wydolność tlenową i wysiłkową.

Olej z pestek arbuza posiada charakterystyczny bardzo delikatny smak i zapach oraz słomkowy kolor i lekką konsystencję. Doskonały do sałatek i dressingów – dzięki swej delikatności nadaje się do wielu kompozycji dań zimnych.

 

OLVITA OLEJ Z NASION KOLENDRY 100ML NIERAFINOWANY

Polecany przy:

  • problemach z układem trawiennym (niestrawności, zaburzeniach trawiennych, zapaleniu żołądka, słabej perystaltyce i zaparciach, skurczowych bólach brzucha, zespole jelita drażliwego),
  • reumatyzmie, obrzękach i bólach stawów,
  • kaszlu, przeziębieniu, grypie, osłabieniu, zapaleniu oskrzeli,
  • bezsenności, depresji, nerwicy i stresie,
  • hhorobach skóry (trądzik, opryszczki, łupież i wypadanie włosów).
  • schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego,
  • problemach z trzustką i żołądkiem,
  • infekcjach układu moczowego.

Olej z czarnuszki zimnotłoczony nieoczyszczony Ol'Vita 250 i 500 ml

 

Olej z czarnuszki (Nigella Sativa) miał swoje zastosowanie już tysiące lat temu. Nazywany "złotem faraonów" m. in. dlatego , że został znaleziony w grobowcu Tutanchamona datowanego na 3300 rok p. n. e. W kulturach arabskich czarnuszka zwana jest "ziarnem błogosławieństwa". W islamie prorok Mahomet powiedział o niej, że jest to "lekarstwo na wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci". Wykorzystuje go m. in. medycyna muzułmańska, grecka, rzymska i Ajurweda.

Najbardziej wyjątkowymi składnikami oleju z czarnuszki są tymochinon i nigellon - substancje o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, antyoksydacyjnym, przeciwhistaminowym oraz melatyna o właściwościach przeciwbólowych

Dzięki swym niezwykłym właściwościom, olej z czarnuszki można uznać za cudowny, naturalny lek:

  • obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza odporność na insulinę, symuluje regenerację komórek beta w trzustce u chorych na cukrzycę;
  • wspomaga górne drogi oddechowe, bardzo pomocny w walce z astmą i zapaleniem oskrzeli, ma właściwości rozszerzające oskrzela;
  • zapobiega przeziębieniom, grypie, zapaleniom gardła i migdałków oraz łagodzi ich objawy (łyżeczkę oleju podaje się na ciepłą herbatę ziołową, (np. rumianek, tymianek)
  • skutecznie łagodzi objawy alergii, jest przeciwhistaminowy;
  • wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego, obniża ciśnienie, dzięki zawartości fitosteroli obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza jego wchłanianie (przeciw-miażdżycowy);
  • reguluje pracę wątroby i nerek, odtruwa, leczy wrzody żołądka;
  • wzmacnia układ immunologiczny;
  • posiada właściwości przeciwdrgawkowe. U chorych na padaczkę (odpornych na konwencjonalne leczenie) znacznie zmniejsza się aktywność, siła i częstotliwość napadów;
  • pomocny przy stanach zapalnych stawów, a także reumatyzmie;
  • naturalnie uśmierza bóle: zębów, kręgosłupa, głowy i mięśni;
  • reguluje miesiączkowanie;
  • przyczynia się do zwiększenia produkcji mleka (u młodych matek);
  • łagodzi skurcze mięśni;
  • zabija bakterie nawet te odporne na antybiotyki, jak: MRSA (gronkowiec złocisty oporny na metycylinę);
  • leczy zatrucia po użyciu broni chemicznej, łagodzi objawy oddechowe takie jak świszczący oddech czy bóle w klatce piersiowej;
  • hamuje rozwój wzrostu raka jelita grubego bez skutków ubocznych;
  • wspomaga regenerację organów;
  • pomocny w terapii i leczeniu uzależnienia od opiatów;
  • uspokaja, wycisza, zwiększa odporność na stresy oraz pomaga w walce z bezsennością (stosuje się łyżeczkę oleju rozmieszaną w szklance wody przed snem).

Stosowany zewnętrznie:

  • chroni przed poparzeniem słonecznym;
  • przyspiesza gojenie się ran;
  • wygładza skórę;
  • łagodzi wszelkie zapalenia skórne i reakcje alergiczne na skórze: pomocny w walce z łuszczycą, egzemą, atopowym zapaleniem skóry i pokrzywką;
  • zwalcza brodawki;
  • pomocny przy zwalczaniu trądziku.

 

 

Olej kokosowy - zimno tłoczony, nieoczyszczony Ol'Vita

 

Olej kokosowy zimno tłoczonynieoczyszczony Ol'Vita pozyskiwany ze starannie wyselekcjonowanej kopry kokosowej. Uważany za najwszechstronniejszy olej świata ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych. Zawiera głównie odporne na wysokie temperatury kwasy tłuszczowe nasycone - w tym kwasy tzw. średniołańcuchowe: laurynowy i kaprylowy.

 

Olej kokosowy wpływa na poprawę wchłaniania wapnia, magnezu, żelaza. Przyspiesza metabolizm dzięki czemu jest naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Dobry dla alergików.

 

Możemy stosować w różnych postaciach. Jest idealnym dodatkiem do sałatek oraz zdrowym zamiennikiem margaryny. Dzięki dużej odporności na wysoką temperaturę, doskonale sprawdza się przy smażeniu, nadając potrawom delikatny, kokosowy posmak. Olej kokosowy występuje w postaci stałej (do ok 25° C). Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Odporny na jełczenie. Sprzedawany w szklanych słoikach 900ml, 450ml oraz 200ml. Nie trzeba przechowywać go w lodówce.

 

Jest niezastąpionym składnikiem sprawdzającym się w kuchni. Idealny do smażenia i pieczenia oraz do dań na zimno. Posiada wysoką temperaturę dymienia. Składa się głównie z kwasów tłuszczowych nasyconych - odpornych na utlenianie w wysokich temperaturach.

 

Oprócz wielu zastosowań spożywczych, olej kokosowy to niezastąpiony środek pielęgnacyjny. Sprawdza się jako krem, nawilża nie powodując przy tym żadnych podrażnień, nawet w przypadku bardzo wrażliwej skóry. Ponadto zawiera naturalny filtr słoneczny 6. Warto tutaj wspomnieć, że większość tradycyjnych kremów z filtrem jest toksyczna dla naszej skóry i stanowi większe zagrożenie nowotworem, niż słońce, przed którym broni. Olej pozostawia skórę gładką i nawilżoną. Dzięki właściwościom antyseptycznym, przeciwbakteryjnym oraz łagodzącym, pomaga w walce z trądzikiem oraz innym problemami skórnymi.

Idealny w codziennej pielęgnacji - to naturalny zamiennik każdego drogiego kremu, balsamu lub odżywki do włosów. Naniesiony na włosy głęboko je odżywia. Sprawia, że są lśniące i mocne, dodatkowo regenerując rozdwojone końcówki. Trzeba przyznać, że nie bez powodu nadano mu miano najzdrowszego oleju na świecie. 

 

 

Olej konopny zimnotłoczony nieoczyszczony Ol'Vita 250 i 500 ml

 

 Olej konopny tłoczony na zimno, nieoczyszczony jest bogatym źródłem kwasów omega-3, 6 i 9, które stanowią ok. 75% oleju. Zawiera duże ilości witaminy K i E, oraz witaminę A, witaminy z grupy B, fitosterole, fosfolipidy, chlorofil i składniki mineralne. Obniża ciśnienie krwi, redukuje zły cholesterol i reguluje krzepliwość krwi więc jest wspaniałym specyfikiem przeciwzawałowym i przeciw-udarowym.

Olej konopny, tłoczony na zimno z nasion konopi siewnych (Cannabi­s Sativa)

Największym atutem oleju konopnego jest jego silne działanie przeciwnowotworowe oraz wspomagające naturalną odporność organizmu. Wpływa korzystnie na zawartość cholesterolu we krwi oraz usuwanie toksyn z organizmu. Posiada sporą dawkę witaminy K, która odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi, zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych, przyspiesza gojenie się ran, jak również zapobiega osteoporozie i hamuje rozwój nowotworów. Zawiera naturalnie występujący w nasionach chlorofil, który działa przeciwzapalnie i łagodząco.

Poza tym olej konopny:

  • poprawia metabolizm,
  • bierze udział w budowie tkanki kostnej,
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo,
  • wykazuje działanie przeciwbólowe,
  • pomocny przy chorobach reumatycznych,
  • pomocny w leczeniu chorób na tle nerwowym,
  • wykazuje działania przeciwalergiczne.

Nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej jak i tych mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą ,osłabionym po przebytych chorobach.

Stosowany zewnętrznie:

  • łagodzi podrażnienia,
  • działa przeciwbakteryjnie,
  • regeneruje naskórek,
  • reguluje wytwarzanie sebum - doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem,
  • zmniejsza świąd oraz wpływa łagodząco - pomocny przy chorobach skórnych (egzema, łuszczyca),
  • przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się skóry i zwiększa jej odporność na czynniki zewnętrzne,
  • regeneruje zniszczone włosy.

 

 

Olej arganowy zimnotłoczony nieoczyszczony Ol'Vita 100 ml

 

Czysty, tłoczony na zimno olej z nasion arganii żelaznej, jednego z najstarszych na świecie drzew, występujących jedynie w południowej części Maroka. Olej zwany "płynnym złotem". Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, linolenowego, palmitynowego i stearynowego, oraz fitosteroli i witaminy E, olej ten znalazł szeroką gamę zastosowań, zarówno zdrowotnych jak i kosmetycznych.

 

Olej arganowy jest pozyskiwany z nasion arganii żelaznej, jednego z najstarszych na świecie drzew, które jest endemitem - występuje jedynie w południowej części Maroka na obszarze 700 tys. hektarów, wpisanym na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO.

 

Olej ten zwany jest "płynnym złotem" i zalicza się go do jednego z najdroższych olejów na świecie. Decyduje o tym przede wszystkim ograniczona dostępność i czasochłonne pozyskiwanie. Często jeszcze stosowanym, tradycyjnym sposobem produkcja 1 litra oleju zajmuje 20 h, a wykorzystuje się do niej 30 kg owoców - czyli tyle, ile daje jedno drzewo. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego, linolenowego, palmitynowego i stearynowego, oraz fitosteroli i witaminy E, olej ten znalazł szeroką gamę zastosowań zarówno zdrowotnych jak i kosmetycznych.

Poza tym olej arganowy:

  • obniża ciśnienie i poziom "złego cholesterolu", zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca,
  • wzmacnia układ immunologiczny,
  • wspomaga krzepliwość i krążenie krwi,
  • pomocny w walce z reumatyzmem, chorobą Alzheimera i Parkinsona,
  • posiada działanie hamujące rozwój nowotworów,
  • powszechnie znany jako,,eliksir młodości", spowalnia bowiem procesy starzenia się skóry,
  • stosowany zewnętrznie leczy zmiany skórne takie jak oparzenia słoneczne, trądzik,zmniejsza zmarszczki oraz pomaga zwalczyć cellulit,
  • cudowna odżywka na suche i zniszczone włosy, redukuje wypadanie i stymuluje ich porost.

 

Olej arganowy jest składnikiem wielu ekskluzywnych kosmetyków, w których najczęściej znajdują się jego znikome ilości. W sklepach zwykle można również dostać jego tanią alternatywę, która jednak nie ma żadnych dobroczynnych właściwości, jakie posiada jedynie 100% naturalny olej, tłoczony na zimno, nieoczyszczony.