Kolendra, znana przede wszystkim jako ciekawy dodatek do potrw, zyskała szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Świeże liście kolendry są bogactwem witaminy A i C, naturalnych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za przyspieszenie tempa starzenia się komórek ciała. Zawierają także witaminy z grupy B oraz witaminę K odpowiedzialną za prawidłowe krzepnięcie krwi. Kolendra dostarcza składników mineralnych: żelaza, magnezu, cynku, potasu i wapnia, a więc szeregu pierwiastków wspierających liczne funkcje organizmu.
Zioło wykazuje korzystne działanie na układ krążenia oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, jest zatem cenne w profilaktyce miażdżycy czy chorób serca. Wspomaga apetyt oraz chroni przed nowotworami jelita grubego. Lecznicze działanie kolendry zyskało uznanie, ponieważ ma ona silne działanie oczyszczające organizm. Detoksykujące właściwości kolendry pomocne są przy wszelkiego typu dietach wspomagających odtruwanie organizmu i jako wsparcie dla prawidłowego działania żołądka, jelit, wątroby. Kolendra pobudza także laktację u kobiet karmiących piersią.