606 992 685
melisa.mielec@onet.eu
Bestsellery
GLICYNA
Glicyna to organiczny związek chemiczny, najprostszy ze standardowych aminokwasów białkowych. Organizm ludzki potrafi sam syntetyzować glicynę (z choliny, seryny, hydroksyproliny), czyli jest ona zaliczana do aminokwasów endogennych. Glicyny dostarcza nam także pożywienie. Bogatym jej źródłem są: pestki dyni, nasiona słonecznika, orzechy, mięso, ryby, jogurty naturalne, sery, ryż, kasza gryczana, czerwona soczewica, płatki owsiane, otręby pszenne, maliny, kalafior, szpinak. Niedobór glicyny zwykle jest związany z dietą ubogą w białko lub stanami chorobowymi zaburzającymi jej syntezę w organizmie.
Glicyna wspiera układ trawienny i odpornościowy. Wspomaga absorpcję wapnia, bierze udział w syntezie erytrocytów i hemoglobiny. Hamuje rozpad białek odpowiedzialnych za budowanie tkanki mięśniowej i przyspiesza ich regenerację. Jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pracy mózgu. Zmniejsza uczucie niepokoju, wspiera pamięć i koncentrację, poprawia jakość snu. Wzmacnia efekt działania glutaminianu w mózgu. Korzystnie wpływa na skórę i włosy. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.
Glicyna wspomaga organizm na wielu płaszczyznach:
* zapalenie stawów
* zaburzenia neurobehawioralne
* niewydolność nerek
* niewydolność układu sercowo-naczyniowego
* ochrona przewodu pokarmowego podczas przyjmowania silnych leków
* jest pomocna w niwelowaniu zaburzeń snu
* poprawia pamięć i koncentrację
* wspiera skórę przed starzeniem się
News
25 - lecie Sklepu Zielarsko - Medycznego MELISA