Sklep Zielarsko-Medyczny "Melisa" - Mielec

Zdrowa żywność

MORINGA OLEIFERA - BIO PROSZEK - "DRZEWO CUDÓW"  

Moringa olejodajna określana jest również mianem drzewa chrzanowego. Dzieje się tak z powodu podobnego smaku, jaki mają obie rośliny. Na tym jednak podobieństwa się kończą, bo pod względem właściwości moringa oleifera znacznie przewyższa popularny, biały korzeń. Wśród najważniejszych jej zalet należy wymienić wkład w budowanie odporności organizmu i sprawnego systemu immunologicznego. Roślina dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje bowiem działania przeciwzapalne i antyoksydacyjne i pod pewnymi względami jej działanie jest podobne do stosowania antybiotyków. Zdecydowanie warto dodać ją do diety jako środek profilaktyki nowotworowej.

Prócz tego, moringa to także bogata zawartość makroskładników, witamin i minerałów. Podkreślić należy dużą ilość białka, którego jest tyle, co w mięsie wołowym, a także błonnika, który zapewnia uczucie sytości i wspomaga procesy trawienne, poprawiając przy tym metabolizm. Do tego kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego oraz nerwowego – moringa obniża poziom cholesterolu LDL, chroni przed chorobami typu Alzheimer, a także wspiera pamięć i działa antydepresyjnie.

Na uznanie zasługuje także szeroki wachlarz pierwiastków. Żelazo, potas, mangan i chrom, a także bor, którego zawartość w morindze jest największa wśród wszystkich roślin. Również obecność witamin A i E w większych ilościach sprzyja dobrej kondycji cery, włosów i paznokci – moringa w diecie pomaga w nawilżeniu i rozjaśnia skórę.

 

 

Syrop Buraczany Melasa BIO 600g - BIOEDEN 

 

 

Melasa z buraka cukrowego jest stosowana jako środek słodzący. Ze względu na zawartość kwasu foliowego i wit. B9, zalecana jest dla kobiet w ciąży, dzieci, ludzi aktywnych i sportowców, a także dla osób z chorobami trzustki. Można ją podawać na kanapkach i naleśnikach oraz jako dodatek do jogurtu.

 

 

Kawa daktylowa 200g  

Kawa daktylowa, jest produktem prozdrowotnym, stosowanym jako zamiennik tradycyjnej kawy. Sporządzona jest z prażonych pestek daktyla. Jest produktem bezkofeinowym. Ogólne właściwości kawy to wzmocnienie organizmu oraz energetyzujące.
Nie zawiera kofeiny. 100% naturalny. Nie zawiera glutenu.  

Właściwości kawy daktylowej:

- kawa daktylowa reguluje poziom cukru we krwi w całkowicie naturalny sposób, przez co polecana jest diabetykom,

- pomaga w przebiegu infekcji nerek i pęcherza oraz wspomaga oczyszczanie krwi,

- ze względu na ciepły charakter surowca, polecana jest w reumatyzmie i zapobiega stanom zapalnym wywołanym reumatyzmem,

- wzmacnia kości i zmniejsza bóle stawów

- wspomaga prostatę

- polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący

- nasiona daktylowca są bogate w potas, a potas jest czynnikiem wzmacniającym układ nerwowy

- ze względu na obecność w nim błonnika wspomaga odchudzanie i utratę wagi

- pomocna również w łagodzeniu bólu zęba ( nakładając jej trochę na zęba, uśmierza się ból)

- jądra daktylowe mają również właściwości przeciwutleniające, a także pomagają wzmocnić układ odpornościowy, szczególnie zapobiegają uszkodzeniom struktury DNA organizmu

 

Płatki róży w cukrze 320g   

Delikatne i pełne kuszącego zapachu płatku róży zatopione w syropie z cukru. Płatki róży w cukrze to niezwykła konfitura pobudzająca zmysły. Doskonała do herbaty, owocowych naparów, drinków i deserów.

Bez dodatku syropu glukozowego, aromatów, barwników. Płatki róży w cukrze maja długą tradycję.

W Galicji, świeże surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogalików oraz aromatyzowanych ciast, takich jak śliwkowce czy jabłeczniki. Także dziś polecamy nasz wyrób tym wszystkim, którzy realizują swoją pasję kulinarną piekąc ciasta. Płatki róży w cukrze dodadzą ciastu wyrazistości podnosząc jego walory aromatyczne, będąc gwarancją niepowtarzalności, a ich smak na długo pozostanie w pamięci.