Zdrowa żywność
MORINGA OLEIFERA - BIO PROSZEK - "DRZEWO CUDÓW"
Moringa olejodajna określana jest również mianem drzewa chrzanowego. Dzieje się tak z powodu podobnego smaku, jaki mają obie rośliny. Na tym jednak podobieństwa się kończą, bo pod względem właściwości moringa oleifera znacznie przewyższa popularny, biały korzeń. Wśród najważniejszych jej zalet należy wymienić wkład w budowanie odporności organizmu i sprawnego systemu immunologicznego. Roślina dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy wykazuje bowiem działania przeciwzapalne i antyoksydacyjne i pod pewnymi względami jej działanie jest podobne do stosowania antybiotyków. Zdecydowanie warto dodać ją do diety jako środek profilaktyki nowotworowej.
Prócz tego, moringa to także bogata zawartość makroskładników, witamin i minerałów. Podkreślić należy dużą ilość białka, którego jest tyle, co w mięsie wołowym, a także błonnika, który zapewnia uczucie sytości i wspomaga procesy trawienne, poprawiając przy tym metabolizm. Do tego kwasy tłuszczowe omega-3, 6 i 9, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego oraz nerwowego – moringa obniża poziom cholesterolu LDL, chroni przed chorobami typu Alzheimer, a także wspiera pamięć i działa antydepresyjnie.
Na uznanie zasługuje także szeroki wachlarz pierwiastków. Żelazo, potas, mangan i chrom, a także bor, którego zawartość w morindze jest największa wśród wszystkich roślin. Również obecność witamin A i E w większych ilościach sprzyja dobrej kondycji cery, włosów i paznokci – moringa w diecie pomaga w nawilżeniu i rozjaśnia skórę.
Płatki drożdżowe nieaktywne bezglutenowe
Płatki drożdżowe nieaktywne to produkt spożywczy przeznaczony do stosowania jako dodatek do sosów, zup czy jogurtów, znakomite jako naturalny wzmacniacz smaku (umami), jako wegański substytut parmezanu, jako dodatek do sosów, zup, makaronów a nawet posypka smakowa do sałatek.
Nieaktywne płatki drożdżowe to produkt uzyskiwany w wyniku obróbki drożdży nieaktywnych (głównie Saccharomyces cerevisiae) z wykorzystaniem glukozy zawartej w melasie buraczanej lub trzcinowej, same płatki drożdżowe jako produkt gotowy zawierają niewiele cukru, natomiast niemal 40% ich masy stanowi białko. Drożdże po uzyskaniu odpowiedniej objętości poddaje się działaniu wysokiej temperatury. Tak przygotowane drożdże oddziela się, myje, suszy. Następnie nadaje się im formę płatków – z wyglądu przypominają grubo zmieloną bułkę tartą.
Płatki drożdżowe najczęściej stosowane są przez osoby, będące na diecie wegańskiej jako zamiennik sera dojrzewającego. Stanowią doskonałą propozycję dla osób, poszukujących wysokojakościowych produktów żywieniowych. Dodają potrawom unikalny, orzechowo-serowy posmak, dlatego świetnie smakują z warzywami korzeniowymi i strączkowymi. Równie dobrze komponują się z daniami mięsnymi.
OLEOFARM Błonnik 350g
Preparat Błonnik to połączenie roślinnych składników: mielonych nasion lnu zwyczajnego, łusek babki jajowatej, błonnika jabłkowego oraz inuliny. Preparat charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, a zawarte w nim mielone nasiona lnu zwyczajnego wspomagają proces trawienia i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Zastosowanie: Preparat polecany jest w celu wzbogacania diety w błonnik i składniki wspomagające prawidłową pracę jelit. Może być stosowany jako dodatek do diet odchudzających i oczyszczających. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
W cukrzycy stosować w porozumieniu z lekarzem lub dietetykiem. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki: Mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania, maltodekstryny, inulina, mielone łuski babki jajowatej (Plantago ovata), błonnik jabłkowy.
Płatki róży w cukrze 320g
Delikatne i pełne kuszącego zapachu płatku róży zatopione w syropie z cukru. Płatki róży w cukrze to niezwykła konfitura pobudzająca zmysły. Doskonała do herbaty, owocowych naparów, drinków i deserów.
Bez dodatku syropu glukozowego, aromatów, barwników. Płatki róży w cukrze maja długą tradycję.
W Galicji, świeże surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogalików oraz aromatyzowanych ciast, takich jak śliwkowce czy jabłeczniki. Także dziś polecamy nasz wyrób tym wszystkim, którzy realizują swoją pasję kulinarną piekąc ciasta. Płatki róży w cukrze dodadzą ciastu wyrazistości podnosząc jego walory aromatyczne, będąc gwarancją niepowtarzalności, a ich smak na długo pozostanie w pamięci.