Sklep Zielarsko-Medyczny "Melisa" - Mielec

Zioła

Ziele miodunku - potocznie "płucnik" 

 

Według literatury zielarskiej ziele miodunki zawiera dużo rozpuszczalnej krzemionki, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Dawniej miodunka była nazywana płucnikiem lekarskim, zgodnie z nazwą łacińską Pulmonaria (pulmones – płuca). Jak sama nazwa wskazuje preparaty uzyskane z miodunki były stosowane w leczeniu chorób układu oddechowego. Najważniejszym składnikiem jest rozpuszczalna krzemionka, która stosowana jest w celu zapobiegania zmianom jakie zachodzą w organizmie wraz z wiekiem.   

 

 Działanie prozdrowotne:

 

  • działa wykrztuśnie, dlatego może wspomagać leczenie infekcji górnych dróg oddechowych,
  • zmniejsza ryzyko krwotoków i wysięków,
  • wzmacnia organizm,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • stosowana w leczeniu nieżytu i zakażeń układu oddechowego
  • stanowi dobre wsparcie dla przewodu pokarmowego i leczeniach schorzeń żołądka czy jelit
  • jest także stosowana pomocnie w leczeniu schorzeń układu moczowego
  • * zioło "czyszczące krew"

 

Ziele męczennicy - Passiflora         

Męczennica to wieloletnie pnącze o jadalnych owocach i atrakcyjnych kwiatach. Surowcem zielarskim są liście które można spożywać w formie naparu. Ziele męczennicy zawiera flawonoidy, alkaloidy, glikozydy, fitosterole, sole mineralne i pasiflorynę. Polecane jest dla wyciszenia uspokojenia oraz w okresie przekwitania. Znajduje zastosowanie w leczeniu uzależnień (alkoholizmu i narkomani), padaczki czy też histerii u dzieci. Wykazuje również lekkie działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i naczyń.

Działanie prozdrowotne:

  • działanie uspokajające
  • wspomaga leczenie objawów związanych z przekwitaniem
  • działa jak antyoksydant pomagając w walce z wolnymi rodnikami
  • obniża ciśnienie krwi
  • działa przeciwbólowo

 

 

Dzika róża skórka mielona - bomba witaminowa

Owoce dzikiej róży sąrekordowo zasobne w witaminę C– mają jej 30–40 razy więcej niż cytrusy. Co ciekawe, polskie wysokowitaminowe soki z owoców róży jako jedyne w Europie mają deklarowaną zawartość witaminy C – 450 mg witaminy C w 100 ml soku. Po prawie 20 latach starań polskim naukowcom udało się wyhodować odmianę róży, której owoce zawierają aż 3500 mg witaminy C w 100 g soku, tj. 4 razy więcej niż w owocach zwykłej dzikiej róży i 100 razy więcej niż w cytrusach.

W dzikiej róży jest też dużo innych witamin i innych substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie, takich jak:

  • witamina A,
  • witamina B1, B2,
  • witamina E i K, 
  • kwas foliowy, 
  • karotenoidy, 
  • flawonoidy, 
  • kwasy organiczne,
  • garbniki, 
  • pektyny, 

Owoce dzikiej róży stosuje się w nadciśnieniu, chorobach serca i wątroby jako lek witaminowy.Działają wzmacniająco i przeciwzapalnie, pomagają w nieżytach przewodu pokarmowego. 

 

 

Korzeń szczeci mielony 

Korzeń szczeci pospolitej wykazuje działanie przeciwbólowe, bakterjobójcze, przeciwzapalne. Ochrania i wspiera pracę wątroby. Pomocny w bólach reumatycznych, chorobie wrzodowej żołądka, dnie moczanowej, chorobie płuc. Łagodzi stany zapalne skóry, działa przeciwpasożytniczo. 

Szczeć jest rośliną leczniczą, coraz chętniej wykorzystywaną w medycynie niekonwencjonalnej. Jej atutem jest wsparcie w niszczeniu pierwotniaków, bakterii oraz co poniektórych grzybów chorobotwórczych. Jak już wcześniej nadmieniono wykorzystuje się ją głównie do wspomagania walki z boreliozą, albowiem jej skuteczność porównywalna jest z amoksycyliną, czyli antybiotykiem, który podaje się osobom zmagającym się z tą chorobą.

 

Nie można pominąć tego, że motywuje ona układ odpornościowy - substancje, jakie wchodzą w jej skład mobilizują układ immunologiczny do działania na wyższych obrotach. Bez wątpienia z jej właściwości skorzystają również osoby, które zmagają się z bólami stawów oraz kości, ponieważ łagodzi ona stany zapalne. Tym samym wspomaga leczenie reumatyzmu, artretyzmu oraz dny moczanowej.

Dzięki działaniu napotnemu oraz moczopędnemu szczeć wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Coraz chętniej stosowana jest również w kosmetyce, ponieważ odkryto jej korzystne właściwości, jakie niezbędne są do leczenie wyprysków, trądziku młodzieńczego, liszaj, a także innych, przewlekłych stanów zapalnych.

 

Amla (Agrest Indyjski)  

Amla (agrest indyjski, liściokwiat garbnikowy, łac. Emblica officinalis) to owoc, który dzięki swoim właściwościom leczniczym od lat znajduje zastosowanie w medycynie Indii, skąd pochodzi.
W Ajurwedzie wszystkie części rośliny, nie tylko owoce, są stosowane w celach odmładzających.

W tej części świata amla jest uznawana za środek na długowieczność. Poza tym amla jest stosowana, by poprawić trawienie, oczyścić organizm z toksyn, zmniejszyć kaszel, złagodzić astmę, wzmocnić serce i oczy oraz na zaparcia i gorączkę. Amla znalazła zastosowanie także w kosmetyce - olejek z amli stymuluje wzrost włosów i poprawia ich kondycję.

  • Amla należy do grupy adaptogenów, leków ziołowych zwiększających odporność na stres, wspomagających organizm w stanach zmęczenia.
  • Ma właściwości przeciwutleniające, chroni komórki przed wolnymi rodnikami.
  • Amla działa przeciwnowotworowo, ma właściwości cytotoksyczne, niszczy komórki nowotworowe. Szczególne ważne są zawarte w niej fitozwiązki: kwas galusowy, kwas elagowy, pirogalol, korilagina, geraniina, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe.
  • Wykazuje pozytywne działanie na układ krążenia, zmniejsza peroksydację (utlenianie) lipidów, działa przeciwmiażdżycowo, hepato- i nefroprotekcyjnie, obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Obniża poziom cukru we krwi, dlatego zalecana jest amla przy cukrzycy.
  • Agrest indyjski stosuje się przy przeziębieniu i gorączce, działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, zmniejsza kaszel.
  • Działa korzystnie na układ trawienny, zapobiega wrzodom żołądka, stosowana przy niestrawnościach.
  • Wzmacnia i pogrubia włosy, zapobiega wypadaniu, działa przeciwzapalnie i przeciwłupieżowo.
  • Działa antybakteryjnie, może być stosowana w formie maseczki na twarz. Polecana dla skóry trądzikowej i wrażliwej.

Dodatkowo amlajest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy – szczególnie bogata w witaminę C. Ma 20 razy więcej kwasu askorbinowego niż pomarańcza. Stężenie witaminy C w amli jest bardzo wysokie, gdyż już 1 łyżeczka amli w proszku pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C.